Morsianremontti

En koe että minulla olisi tarvetta tehdä mitään ihmeempiä parannuksia itseeni vain ja ainoastaan hääpäivää varten. Lähestyvät häät ovat kuitenkin hyvä tekosyy miettiä elämäntapojaan, jotta säilyisi kohtuullisessa kuosissa jatkossakin. Listaan siis alle joitain elämäntapa- ja kauneusmietteitä (ihon kosteutuksen ja hampaiden pesun kaltaisia perusjuttuja en viitsi erikseen mainita). Hyvät vinkit ovat tervetulleita! :)

Ihonhoito

Kasvojen juonteet
 • Kosmetologilla käynti: Lähikosmetologini suosittelee iholleni timanttihiontaa, mutta olisi hauska kokeilla jotain muutakin. Pitäisi tutustua paremmin siihen, mikä sopii herkälle, pintakuivalle ja helposti allergisoituvalle/reagoivalle iholle.
 • Kasvohieronta: Tähän löytyy vaikka kuinka paljon ohjeita (esim. tästä ja tästä). Kumma miten jollekin näin helpolle asialle ei tunnu löytyvän aikaa... :) Ehkä voisin koittaa yhdistää tämän kasvojen kosteutukseen.
 • Kasvojumppa: Jotkut sanovat kasvolihasten jumppaamisen auttavan kasvojen vanhenemiseen, toiset väittävät kasvojen vääntelyn aiheuttavan ryppyjä. Ehkä panosta mieluummin yllämainittuun hierontaan ja jätän tällaisen jumpan vähemmälle.
 • Bee venom (ampiaisen myrkky): Tämä on samalla mielenkiintoinen ja hiukan epäilyttävä tuote. Kävin tietenkin jo hankkimassa, mutta en aio käyttää säännöllisesti päivä- ja yövoiteena, kuten ohjeissa neuvotaan, vaan aika varovaisesti ja kokeiluluontoisesti. Voiteesta sanotaan näin: "Mehiläisen myrkky saa iholla aikaan ketjureaktion. Aivot luulevat että ihoa on pistetty ja se välittää viestin, että ihon on korjattava itsensä. Tämän seurauksena verta ohjautuu alueelle, mikä saa aikaan kollageenin ja elastiinin tuotannon selkeän lisääntymisen. Iho kiristyy ja kiinteytyy välittömästi." Mutta vaikuttaako tuo ihon luonnolliseen uusiutumiseen ja voidaanko saavuttaa piste, jolloin iho ei enää uusiudu? Pitäisikö tämän käyttäjän olla 30+? Myyjä sanoi sen sopivan kaiken ikäisille, mutta ei osannut oikein vastata muihin kysymyksiini.
 • Galvaaninen sähkö: Aina joskus koen ikääntymiskriisejä ja melkein sorrun ostamaan jonkun tällaisen kalliin, galvaanista sähköä hyödyntävän ihonhoitolaitteen (käyttökokemuksia mm. White Rabbit -blogissa). Tuskin laitteella kuitenkaan saisi alle kolmikymppisen suhteellisen kelvolliseen ihoon erityisen näkyvää parannusta.
 
Silmänaluset
 • Silmänympärysvoiteet: Silmänympärysvoiteita pitäisi alkaa käyttää viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa käyttää silmämeikkiä.
 • Ei silmien hankausta: En tiedä miksi se on niin hankalaa... :/
 • Teepussit: Kosmetologini puhui minulle kamomillateepusseista ja Cosmopolitanissa näyttäisi olevan samankaltainen ohje: "Elvytä väsyneet silmänaluset teellä. Laita kaksi kostutettua piparminttuteepussia jääkaappiin yön ajaksi. Aseta viileät teepussit aamulla silmien päälle viideksi minuutiksi ja nautiskele. Ennen kuin huomaatkaan, silmäpussit ovat poissa."
 
Vartalon selluliitti
 • Ihon harjaus: Ihon harjauksen sanotaan vähentävän selluliittia. Monet väittävät, että tulisi harjata sydäntä kohti (toisaalta ihmetyttää se, että miten harjalle tehdyt pyörivät liikkeet voivat olla oikeastaan mitään kohti). Harjausta suositellaan ennen suihkuun menoa ihon ollessa kuiva.
 • Lymfahoito: Lymfahoito on kevyttä hierontaa, joka poistaa ihosta ja kehosta kuona-aineita, nopeuttaa solujen uusiutumista, parantaa kudosten elastisuutta ja ylläpitää ihon kimmoisuutta. Parantuneen aineenvaihdunnan vuoksi suositellaan runsasta veden juomista. Morsian as long as we're happy -blogissa kertoo omasta käynnistään lymfahieronnassa ja kavitaatiossa.
 • Kavitaatio: Kavitaatio poistaa selluliittia ultraäänen avulla. Teorian mukaan ultraääni rikkoo rasvasolujen kalvoja ja vapautunut rasva kulkeutuu maksan kautta aineenvaihduntaan. Blogissa Kevyesti testattu suhtaudutaan hieman epäilevästi kavitaatioon.

Ruokavalio

Ruokavalioremontti tuntuu ahdistavalta, sillä ruokavalioni koostuu turhan usein mikroaterioista enkä syö kasviksia tarpeeksi monipuolisesti, joten urakka tuntuu liian mahdottomalta... En siis noudata mitään ruokavaliota orjallisesti, mutta yritän hieman lisäillä sinne hyviä juttuja ja vältellä huonoja :)

Lisää
 • Vettä: 1-2 litraa päivässä. Itselläni tämä toteutuu parhaiten arkipäivinä, sillä töissä ollessa on helppo pitää koko ajan vesimukia saatavilla. Illalla ja viikonloppuisin vedenjuontini hiukan laiskistuu, kun tv:n äärestä ei jaksakaan kävellä lavuaarille täyttämään vesimukia... Toisaalta olen aina pitänyt vedestä ja juonut vettä ruokajuomana, joten olen vedenjuonnin suhteen ihan hyvässä tilanteessa.
 • Pähkinöitä ja siemeniä: Sisältävät pehmeää rasvaa.
 • Kalaa: mieluiten 2-3 kertaa viikossa.
 • Popcornia: Popcorn on hyvä antioksidantin lähde ja itse asiassa melko terveellistä, jos siihen ei lisättäisi niin paljon suolaa ja rasvaa. Myös mikropopcornien pusseista on väitetty irtoavan epäterveellisiä aineita popcorniin. Siksi ostinkin sulhaselle joululahjaksi mikroon laitettavan Superstar Popcorn-kulhon, jossa popcornia voi paistaa ilman rasvaa ja mausteet voi lisätä oman maun mukaan.
 • Maitotuotteita: Päivittäin n. puoli litraa. Maitoa tulee harvemmin käytettyä, mutta kaipa jogurtista, rahkasta ja pirtelöistä on apua. Ikävä tapani on aina unohtaa ostaa laktoositonta...
 • Riittävästi eri värisiä kasviksia/marjoja/hedelmiä: Niitä pitäisi syödä 400g päivässä eli noin 6 kourallista.
 • Enemmän perunaa: Pitäisi syödä päivittäin keitettynä, soseena tai uunissa kypsennettynä ilman rasvalisäystä. Sen sijaan voi kuitenkin syödä täysjyväriisiä, tumma pastaa tms.
 • Täysjyvävalmisteita: puuroa, mysliä, ruisleipää ym.
 • Kasviöljypohjaista margariinia/levitettä: Näitä suositellaan käytettäväksi ei vaan sen takia, että ne ovat terveellisempi vaihtoehto koville rasvoille, vaan myös koska keho tarvitsee pehmeitä rasvoja. Toisaalta margariinia on myös arvosteltu kovasti, mutta itse koen tällä hetkellä pehmeitä rasvoja puolustavat lähteet luetettavammiksi.
 • Terveellisiä välipaloja: Pitäisiköhän alkaa taas syödä pikkulapsille tarkoitettuja hedelmäsoseita kuin nuorempana urheilureissuilla..?
 
Vähemmän
 • Suolaa: Sipsien ja pussipopcornien välttely varmaan auttaa, mutta ehkä sitä pitäisi muistaa tarkistaa mikroaterioiden, leikkeleiden ym. suolamäärät.
 • Kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa: Voin ja maitorasvan sijaan enemmän kasvisrasvaperäisiä levitteitä ym. Kovaa rasvaa saa myös leivonnaisista, liharuuista, juustosta ja maitovalmisteista.
 • Karkkeja: Karkkeja välttelemällä ei tule lihotettua itseä turhalla sokerilla ja jää tilaa terveellisemmillekin ruuille. Jonkin verran olen koettanut syödä peruskarkkien sijaan sokerittomia, mutta tuskin nekään erityisen terveellisiä ovat.
 • Coca-Colaa: Coca-Cola on melkoista myrkkyä (tosin aikoinaan se sisälsi kokaiinia ja reilusti enemmän kofeiinia, joten ehkä voi olla tyytyväinen, ettei sentään ihan sellaista myrkkyä tule juotua). Ei pitäisi juoda, mutta toisinaan sorrun...
 
Vitamiinit, hivenaineet ja superfoodit
Hienointa olisi, jos söisi niin monipuolisesti, että saisi kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ruokavaliostaan. Jos näin ei kuitenkaan ole, suositellaan monesti käyttämään hyvää monivitamiinivalmistetta (näin ei tule minkään tietyn vitamiinin/hivenaineen liikasaantia). Lisätietoa olennaisista vitamiineista fit-nettisivuilta.
 • D-vitamiini: Parantaa luun rakennusaineiden imeytymistä. Suomalaiset naiset saavat tutkimusten mukaan vain puolet saantisuosituksen mukaisesta määrästä. Tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat aurinko ja kala, sekä D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet ja kasvisrasvalevitteet (lisätietoa D-vitamiinista White Rabbit -blogissa).
 • Kalsium: Kalsium on luuston tärkein rakennusaine. Suomalaiset naiset saavat keskimäärin riittävästi kalsiumia, mutta maitoa karttavilla se voi jäädä niukaksi.
 • Rauta: Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävä on kuljettaa happea kudoksille. Tärkein lähde on punainen liha (veri- ja maksaruuat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään harvoin). Raudan liikasaanti on haitallista.
 • Sinkki: Vakava sinkin puute on harvinaista, sillä lähes kaikki ravintoaineet sisältävät sinkkiä (tosin kasvikunnan tuotteissa sitä on vähemmän ja se imeytyy niistä heikommin kuin lihasta). Sen päätehtävät liittyvät lihasten hapen ja energian saantiin sekä vastustuskykyyn. Jatkuva runsas saanti estää raudan imeytymisen. Irene on kirjoittanut Iltalehden blogissa sinkin vaikutuksesta ihon kuntoon.
 • E-vitamiini: Elimistön tärkeimpiä antioksidantteja, joka suojelee lihaksia, keuhkoja, verisuonia ja sydäntä, vähentää elimistöön kohdistuvaa stressiä ja edistää palautumista. Hyviä lähteitä ovat kasvisrasvalevitteet, kasvisrasvaöljyt, täysjyvävilja, siemenet ja pähkinät. Vähäinen saanti voi olla vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla ja paljon kuntoilevilla, mutta varsinaista puutetta esiintyy harvoin. Erillisiä E-vitamiinivalmisteita ei suositella, sillä ne voivat johtaa liikasaantiin.
 • Biotiini (eli H- tai B7-vitamiini): Biotiinia on yleisesti ruoka-aineissa ja sitä syntyy myös suolistossa, joten biotiinin puutetta ei yleensä esiinny. Sitä markkinoidaan kuitenkin ravintolisänä hiusten ja kynsien vahvistamiseen. Biotiinistä kirjoittaa Anna Helmiäiset talvihäät -blogissa ja Kitty Modern Bride -blogissa.
 • Superfood: Luonnonmukaisesti tuotettuja, lisä- ja säilöntäaineettomia, täynnä ravinneaineita, imeytyvät kehoon paremmin kuin keinotekoiset vitamiinit..? Tällä hetkellä minulla on kokeilussa Ruohonjuuresta ostettu Puhdistamon kaakaorouhe ja Cocovin mehiläisen siitepöly. Lisäilen niitä puuroihini ja jogurtteihini. Hankala sanoa, onko niistä superisti hyötyä. Superfoodeista on kirjoitettu mm. White Rabbit- ja as long as we're happy-blogeissa.

Kuntoilu ja kehon hyvinvointi

 • Hyötyliikunta: Portaat hissin sijaan jne. Tämän otsikon alle laittaisin myös kehotukset pestä hampaat yhdellä jalalla seisoen ja mitä näitä vastaavia nyt on... :)
 • Ryhmäliikunnat: Jooga, pilates, spinning... Yritän käydä kerran viikossa jossain kuntosalini ryhmäliikuntatunnilla, sillä ohjatuissa treeneissä on hankalampi laiskotella kuin ilman valvontaa treenatessa.
 • Päivittäiset kävelylenkit: Tämä on helppo, sillä koira vaatii, että joka päivä on käytävä ulkona kävelemässä. Pikkukoiran kanssa ei tietenkään ihan mahdottomia lenkkejä, mutta saapahan kuitenkin takapuolen hetkeksi pois sohvalta.
 • Lihastreenit: Mitään mahdottomia lihaksia en edes halua, kunhan saisin jonkinlaisen yleiskunnon ylläpidettyä. Pääasiassa koetan tehdä tavanomaisia vatsa- ja selkälihasliikkeitä sekä kahvakuulatreeniä. Työfysioterapeuttini tahtoisi minun ostavan kahvakuulan kotiin, mutta saa nähdä jaksanko hankkia. Salilla sentään tulee treenattua, kun sinne on kerran raahautunut, mutta kotona tuollaiset välineet tuppaavat vain jäädä pölyä keräämään...
 • Joukkuelajit: Nämä ovat kaikkein mieluisimpia, mutta tällä hetkellä työt, koira, muut harrastukset ja syrjäinen asuinpaikka vievät kaiken ajan...
 • Manipulatiivinen fysioterapia: Käyn toisinaan Suomen Urheilufysion manipulatiivisessa fysioterapiassa. Siihen kuuluu tutkimisen ja liikuntaohjeiden lisäksi hierontaa. Erittäin hyödyllistä istumatyötä tekevälle! Haluaisin kokeilla myös akupunktiota.

Hääextrat

Ihokarvojen poisto
Ihokarvojen poistosta kerrotaan melko kattavasti Yhteishyvässä.
 • Laser: Olen aika laiska kauneudenhoidon suhteen ja haaveilen tällaisesta "turhien" ihokarvojen lopullisesta poistamisesta. Yhden alueen (esim. kainalot) laserhoitokerta maksaa noin 372€/186€ (Epilaser) tai 200€ (Siluetti), ja näitä hoitokertoja tarvitsee pysyvää karvanpoistoa varten tehdä 4-8 kertaa. Tosin ei ole varmaa, lähtevätkö karvat kokonaan tai lopullisesti silläkään.
 • Valoimpulssi: Valoimpulssillakin voi kai saavuttaa pysyvän karvanpoiston, vaikka hoitokertoja vaaditaankin silloin enemmän (esim. LaserIn). Näitä laitteita voi kuitenkin ostaa itselleen jopa marketeista. Laite maksaa muutaman satasen ja siihen pitää hankkia uusi valoimpulssipatruuna aina muutaman tuhannen välähdyksen välein. Hankala sanoa tuleeko se pitkällä aikavälillä laserointia halvemmaksi...
 • Sokerointi: Sokerointi vaikuttaa hyvältä tavalta poistaa ihokarvoja. Sokerointi on vahausta hellävaraisempaa ja kivuttomampaa, sitä voi käyttää aremmillekin alueille (bikiniraja, kainalot, kasvot), se kuorii samalla ihoa, se ei allergisoi tai ärsytä ihoa jne. Lisätietoa karvanpoisto-sivustolla.
 • Vahaus: Ehkä ammattilaisen tekemä vahaus voisi toimia, mutta kotivahaukseen olen hiukan kyllästynyt.
 
Hampaiden valkaisu
Yleistietoa hampaiden valkaisusta löytyy yle:n sivuilta. En tiedä aionko valkaista hampaitani, sillä ne ovat mielestäni ihan kelvolliset. Varsinkin jos valkaisumenetelmät vain kuluttavat hammasta, en koe sitä kovinkaan tarpeelliseksi.
 • Valkaisuliuskat: Maarit Vaimomatskua-blogissa ja Pauliina White & Knight -blogista kirjoittivat Crest Whitestrips -vaalennusliuskoista. Nämä liuskat sisältävät vetyperoksidia, joten ne saattavat vihloa hampaita. Törmäsin häämessuilla apteekissa myytäviin iWhite-vaalennusliuskoihin, joista myös Bee kertoi Something Old -blogissa. Näiden vaalennus perustuu kalsiumteknologiaan, mutta en tiedä onko vaalennuksen vaikutus yhtä pitkäaikaista kuin vetyperoksidilla vaalentavilla. Ne vaikuttavat kuitenkin näin maallikon mielestä turvallisemmilta ja koska en koe hampaissani olevan kovin suurta vaalennustarvetta, voisin harkita näitä.
 • Laservalkaisu: Tehokkain ja varmaan kallein tapa valkaista hampaat. Toisaalta en edes haluaisi luonnottoman valkoista Hollywood-hymyä, joten ehkä tämä on turhankin tehokas valkaisutekniikka.
 • Hampaiden puhdistus: Hampaiden kotihoidon lisäksi voisin tietysti harkita ihan hammaslääkärin tekemää hampaiden puhdistusta, jossa poistettaisiin hampaista värjäytymiä ja hammaskiveä.
Manikyyri
 • Kynsien perushoito: En ole koskaan ollut manikyyrissä, mutta jonkinlainen käsien perushoito ja lakkaus ennen häitä voisi olla kiva.
 • Rakennekynnet: Rakennekynnet voivat parhaimmillaan olla todella upeita, mutta itse vierastan ajatusta pitkistä tekokynsistä. En varmaan saisi edes pidettyä skumppalasista tai aterimista kiinni häissäni, jos minulla olisi rakennekynnet...
 • Geelilakkaus: Geelilakkaus on kuin tavallinen kynsien lakkaus, mutta se kovetetaan UV-valossa kuten rakennekynnet ja se kestää noin 2-4 viikkoa.
 
Ripset
Sulheseni ripset ovat ihanat, mutta omani ovat paljon vaatimattomammat. Olen miettinyt eri vaihtoehtoja näyttäviin ripsiin, mutta voi olla että pyydän vaan kosmetologia laittamaan silmiini meikkauksen yhteydessä muutaman irtoripsen.
 • Kestovärjäys: En uskaltaisi tehdä ripsien värjäystä ihan häiden alla ensimmäistä kertaa, sillä pelkään niiden aiheuttavan minulle jonkinlaisen allergisen reaktion. Incimix-blogissa kerrotaan, että ammattilaiset eivät enää saisi käyttää ripsien kestovärjäyksessä yhtä vahvoja aineita kuin ennen, joten ne ovat teholtaan nykyään melko lähellä markettien itsevärjäysaineita. En tiedä olisiko kestovärjäyksestä mitään erityistä iloa häitä ajatellen eli tuleeko kestovärillä perusmaskaraa näyttävämpää tulosta vai ainoastaan pitkäkestoisempaa?
 • Pidennykset: Näistäkin pelkään saavani jonkinlaisen allergisen reaktion, enkä osaisi varmaan olla tarpeeksi varovainen pidennysten kanssa, vaan onnistuisin irroittamaan ne muutamassa päivässä... Pidennykset kuitenkin kiehtovat minua. Harmi että ripsiliimat tuntuvat olevan melko kovia myrkkyjä.
 • Ripsipermanentti: Yhdistettynä ripsien kestovärjäykseen tämä voisi olla ihan toimiva. En ole todellakaan mikään asiantuntija, sillä en ikinä taivuta ripsiäni edes kotikonstein...


12 kommenttia:

 1. Ripsipermanentti? Huh, että kuulostaa rajulta! Vaikka eikös se tarkoita ripsien taivuttamista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kai..? :) Ei ainakaan itsellä ole mitään kovin kiharaisia ripsiä haaveissa... Toisaalta kaikenlaiset permanentit kuulostavat melko ripseä rasittaville eli sitten kun muutaman kerran jälkeen tajuaa, ettei ole jatkuvasti rahaa laittaa tällaiseen, niin kuinka kalutun näköiset ne omat ripset sitten on..?

   Poista
 2. Hyvä lista kaikista vaihtoehdoista!
  Minulta kiellettiin ihon kuivaharjaus, sillä verisuonet ovat hyvin pinnassa ja se voi aiheuttaa niiden katkeilua. Paras keino aktivoida ihoa on hieroa sitä vartolovoiteella suihkun tai saunan jälkeen. Levitän itse vartalovoiteen kehooni hyvin voimakkain ja pyörivin liikkein. Se aktivoi verenkiertoa ja saa nesteet liikkeelle, kunhan muistaa myös juoda sitä vettä :)

  Kiitos kun linkitit lymfahoitoon! Minulle tehtiin myös kavitaatio, mikä vaikuttaa erityisesti siihen rasvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee täydentää mun listaa tuon kavitaation osalta. Todella hyvä kuulla ihan oikeita kokemuksia kuivaharjauksista, lymfahoidoista ja muista! Tietää sitten paremmin, mitä kannattaa itse koittaa, sillä muuten tässä häiden alla on helppo eksyä hoitovaihtoehtojen runsauteen, jos haluaa pikkasen sitä ja tätä parannella...

   Poista
  2. Minunkaan ihoni ei kuivaharjausta kestä... Lymfan lisäksi suosittelen infrapunapussin säännöllistä käyttöä!

   Poista
  3. En tiedä tulisiko tuota pussia loppujen lopuksi käytettyä alkuinnostuksen jälkeen. Toisaalta infrapunasauna ajaisi varmaan saman asian (siellä mulla ei ole kyllä mahdollisuutta käydä joka päivä, mutta ehkä toisinaan).

   Poista
 3. Olipa kattava postaus! :) Täytyykin alkaa miettimään, mihin haluan itse panostaa. :) Vaihtoehtojahan on lukuisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sano toki jos tulee mieleen jotain, mitä mun listasta vielä puuttuu! :)

   Poista
 4. Olet kyllä runsaasti koonnut vinkkejä, mahtavaa! :)

  VastaaPoista
 5. Itsellä ripsienpidennykset ovat kuuluneet arkeen jo toista vuotta enkä ilman niitä osaisikaan enää elää! Kuitenkin niiden hankkimista häitä varten kannataa harkita tarkoin! Nykyään on mahdollista saada hellävaraisempia liima-aineita mutta niitä pitää osata pyytää ja etsiä juuri se ripsiteknikko joka ymmärtää herkkiä silmiä. Ripsia ei myöskään kannata ensimmäista kertaa hankkia viikkoa ennen häitä jos allerginen reaktio ilmenee, myös ripsiin totuttelu vie hetken ja mikään ei pilaa päivää niinkuin tuulen mukana tuivertavat ripset joihin ei ole tottunut :D Pitää myös muistaa että nykyään ripsienpidennykset ei ole pelkkiä kolmen metrin mittaisia kammotuksia vaan todella luonnollisia tuuhennuksiakin saadaan aikaan :)

  Ja vielä yhtenä vinkkinä se yksinkertainen ja ilmainen: VESI! sitä kun pitäisi litkiä päivässä se 1-2 litraa ja kun sen uskollisesti tekee niin viikossa näkee jo tuloksia ja olo on parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Ennen häitä pitäisi siis ripsenpidennykset halutessaan keretä etsiä pätevä ripsiteknikko, oikeanlainen ripsityyli ja silmiin soveltuvat aineet... En tiedä tuleeko se sitten minulle turhan hintavaksi, kun se varmaan tarkottaisi pariakin ripsien huoltokertaa pidennysten ottamisen ja häiden välissä. Toisaalta ne pidennykset kyllä kiinnostaisivat. Mielikuvat ripsienpidennyksistä on helposti negatiivisia, sillä ne mauttomat ja kehnosti tehdyt ripset on helpointa huomata (ja ne jää helpoiten mieleen), mutta hyvin tehtyjä ei välttämättä tajua ripsenpidennyksiksi. Kuinka paljon ripsenpidennykset eroavat ulkonäöltään ammattilaisen laittamista kertakäyttöripsistä? On ne varmaan siistimmät ja luonnollisemman näköiset..? Mietin vaan jos budjetin katto tulee vastaan...

   Veden voisi kyllä lisätä listaan, sillä se on aika oleellinen ja sille olisi hyvä paikka tuossa "ruokavalio -> lisää" kohdassa. Mä jätin sen alunperin pois, kun se on jokseenkin itsellä kunnossa.

   Poista